LOK CHING merupakan
salah satu makanan tradisional yang terdapat di Kelantan. Namanya agak
unik kerana ia bukan istilah atau sebutan dalam dialek Kelantan tetapi
dipercayai berasal daripada bahasa Thailand. Bahan utama untuk membuat
lok ching ini adalah isi ikan.Nama Lok ching di ambil dari perkataan
thailand "บอลเบิร์น " yang bermaksud "BEBOLA BAKAR".
Ramuan
asas Lok ching adalah Isi ikan/daging/ayam/ketam/udang yang dikisar dan
diadun bersama tepung kanji, garam dan dibentuk bulat seperti BEBOLA, atau bentuk BENTUK UNIK LAIN. Lok cing mentah akan dicucuk pada lidi dan DIBAKAR di atas bara api. Setelah masak, ia akan dicelup ke dalam SOS THAI ISTIMEWA.
Lok
ching sedap dimakan ketika masih panas. Kebiasaannya penjual lok ching
menggunakan basikal roda tiga atau motosikal untuk menjual lok ching di
kawasan kampung atau tempat tumpuan ramai.
Revolusi
perniagaan lok ching semakin berkembang mengikut edaran zaman dan kini
lok ching mempunyai "pengemar" nya yang tersendiri. makanan unik dari
Thailand ini mula di jual di sempadan malaysia - thai seperti di
kelantan , perlis dan kedah dan sambutan yang di berikan kian hangat.
Pembaharuan
demi pembaharuan dibuat dari sudut cara masakan ala tradisional
(mengunakan arang ) di tambah baik dengan adanya mesin pembakar lok
ching menggunakan dapur gas / electrik. selain dari itu munculnya
variati lok ching dari pelbagai sumber (ayam/daging/ikan/sotong/udang) yang pelbagai bentuk menambahkan lagi keunikan makanan segera ini.
(sumber : steamboatfactory)
SALAM KALU NK BLI SIKIT JAH BULEY KO? NGIDAM ETEP... :( RATO DH CARI...
ReplyDeleteบอลเบิร์น ni salah maksud..
ReplyDeleteลูกชิ้นปลา ni baru betol..
Lokchin ni khon arai tham khab.khon muslim kho khon thai .borisat lokchin ni to nai khab ..chiang mai chai mai khab
Deletewhere this place
ReplyDeletewhere this place
ReplyDeletewhere this place
ReplyDelete